DdG – ACN – BESCANÓ
En total s’han recorregut 11 quilòmetres. L’organització, alTERnativa141, avança que farà noves mobilitzacions
Una quarantena de persones de diversos municipis gironins han participat aquest dissabte en una bicicletada pel riu Ter. Els assistents han pedalat durant 11 quilòmetres per reivindicar que la Generalitat estudiï altres alternatives al projecte del traçat de la variant de Bescanó. Des de l’entitat alTERnativa141, l’associació organitzadora de l’acció, subratllen que el projecte actual afecta ecosistemes i espècies protegides a nivell europeu. A més, asseguren que tindria un elevadíssim impacte paisatgístic i sonor. En aquests moments el projecte de la nova variant està en la fase de revisió d’al·legacions i des d’alTERnativa141 ja han avançat que faran noves mobilitzacions.
Al llarg dels darrers dos mesos, la plataforma alternativa 141 ha realitzat cinc reunions i actes informatius a diversos municipis de les comarques gironines per informar sobre el traçat previst de la variant de Bescanó i com aquest projecte afectarà els ecosistemes i espècies que viuen al riu Ter. Aquest dissabte, una quarantena de persones han pujat a sobre les seves bicicletes i han pedalat durant més de dues hores per mostrar el seu suport i reivindicar que la Generalitat estudií altres traçats possibles, que passin per la zona de Bescanó sud, i així es reduiria l’impacte ambiental.
“La nostra principal reclamació és que es mirin altres projectes tal i com preveu la normativa, hi havia tres corredors presentats i es van descartar els dos que passaven per la zona sud del riu Ter”, ha comentat el portaveu de l’entitat alTERnativa141 i membre de l’Associació de Naturalistes de Girona, Sergi Nuss. “Actualment el projecte està en la fase de revisió de les al·legacions que s’han presentat des de la vessant particular, com també ajuntaments o entitats”, ha destacat. Segons Nuss, el traçat que s’està plantejat per millorar la carretera N-141e, més coneguda com la “carretera de la vergonya”, al seu pas per Bescanó, afectarà ecosistemes i espècies protegides.
“Al riu Ter hi ha espècies d’interès comunitari, protegides a escala europea perquè són rares com les llúdrigues”, ha afegit Nuss. Des de l’organització subratllen que el projecte plantejat tindria un “elevadíssim” impacte paisatgístic, faria enderrocar tres masies de la zona i generaria un impacte sonor perquè la carretera estaria elevada.
“Volem el màxim de conscienciació social perquè la Generalitat tramiti el millor estudi, pensem que és possible que el projecte no s’executi fins d’aquí 5 o 10 anys i, per tant, no entenem perquè no es volen estudiar altres opcions”, ha puntualitzat el portaveu. Aquest dissabte, els participants – vinguts de Girona, Salt, Bescanó, Sant Gregori, Amer o Anglès- han sortit a primera hora del matí de Bescanó, han recorregut part de la via verda que transcorre al costat del riu Ter fins al sector de Mal Pas, la Pilastra o Vilanna. “Hem realitzat diverses parades per poder veure com el projecte de variant afectaria al medi ambient, els boscos de ribera, les zones per on passaria o les masies que haurien de ser derruïdes”, ha assenyalat Nuss.
En principi, l’entitat – que agrupa organitzacions i associacions diverses- té previst intensificar les seves accions i realitzar noves mobilitzacions. De moment, el proper 7 de juliol ja s’ha programat una reunió dels diversos membres de la plataforma per acabar de perfilar les properes activitats. “Avui mateix ja ha sortit la idea de fer una arrossada a la zona de les Deveses de Salt”, ha comentat el portaveu.