DdG – Firmes del dia – JOSEP QUINTANAS BOSCH

En Xavier Corominas és home de mèrit i llarg historial. Una de les coses que li hem d’agrair és l’afany que posà en la creació i finançament de les Vies Verdes i, posteriorment, en tot el que significa mobilitat sostenible, començant pel foment de l’ús de la bicicleta. Que ningú s’enfadi: no ha fet res tot sol, però n’ha estat capdavanter i és just reconèixer-ho.
Les Vies Verdes gironines ens permeten anar de Sant Feliu de Guíxols fins a Olot seguint l’antic traçat del tren de via estreta amb el gaudi, sobretot primavera i tardor, d’un paisatge verd i variat i d’uns racons extraordinaris prop del camí. Des de la Vall del Ridaura fins a la d’en Bas, des de la Costa Brava fins als peus del Puigsacalm. Hi conviuen molts ciclistes i vianants. Especialment, els dies de festa i al voltant de les poblacions i nuclis més poblats. Allunyant-nos de ciutats i pobles, els vianants van escassejant i esdevenen minoritaris. Hi ha més ciclistes que acostumen a viatjar en colla i, malgrat la cordialitat que encomanen, de baixada, no recorden que la velocitat màxima és 10 km/h.
La circulació és fluida, amable i sense dificultats remarcables. Em sobtà, però, que tots els vianants circulessin per la seva dreta. Una de les primeres coses que recordo haver après a la vida és que per la ciutat s’ha de circular per la vorera de la dreta, però que, a carreteres i camins, s’ha de fer per l’esquerra. La raó és elemental i òbvia: si circulo per la mateixa mà que el vehicle, ni el veig venir ni tampoc el sento en el cas de les bicicletes, que no solen portar timbre i, menys, estrident. Si se’ls veu, s’eviten moviments inesperats o distraccions fatals i hom pot apartar-se si baixen com bojos. Quan la urbanitat i els comportaments respectuosos no s’ensenyen ni a l’escola ni a casa, fora bo que s’indiqués sobre el terreny la conducta a seguir per estalviar problemes. A tothom.