Fotomuntatge d'un ca

El Punt Avui – GIRONA – DANI VILÀ

És una de les propostes que es van presentar ahir al vespre a la taula de mobilitat
Formaria part d’un eix viari per a bicicletes que uniria el Pont Major amb l’estació de busos i trens i Sant Narcís

El pla de mobilitat urbana de Girona preveu construir un carril bici que circuli just per sota del viaducte del tren des del Punt de Benvinguda fins a Santa Eugènia. Aquesta proposta es va presentar ahir a la taula de mobilitat que es va fer al Pont Major i formaria part d’un gran eix viari que uniria amb carril bici els barris del Pont Major fins a Sant Narcís.

El regidor de mobilitat, Joan Alcalà, assenyalava que aquest nou eix “amb carril bici connectarà el pont de Pedret amb l’estació d’autobusos, on el carril bici s’unirà al tram previst al parc Central –ara en construcció– i al carril ja existent al passeig d’Olot, i es crearà així un gran eix viari per a bicicletes a la ciutat”. L’autor de l’estudi, Jordi Porta, va indicar que es tracta d’un eix des del pont de Pedret fins a l’estació que tindria una llargada d’un quilòmetre. Porta subratlla que l’opció de pas pel carril bici “és segura, ràpida i directa, perquè és en línia recta i serveix per ordenar millor l’aparcament actual”.

Alcalà explica que el pas per sota el viaducte no suposaria treure els aparcaments al tram del carrer Bonastruc: “Hem vist que podem enretirar els vehicles i deixar espai per fer un carril bici.” Els autors de l’estudi sí que esmenten la possibilitat de treure vehicles del tram a Tomàs Mieres, però deixen que sigui l’equip municipal qui ho decideixi.

Aquesta proposta encara està en estudi, però entre les de carril bici que es van presentar ahir va rebre l’aprovació de la majoria dels participants i Alcalà va explicar que “és un projecte prioritari per fer-lo realitat”.

LA XIFRA

1 quilòmetre de llargada tindria el nou carril bici per sota el viaducte des del pont de Pedret fins a l’estació.

LA FRASE

El pas per sota el viaducte és una opció segura, ràpida i directa perquè pràcticament és en línia recta
Jordi Porta
AUTOR DE L’ESTUDI DE CARRILS BICI

Vuit trams més previstos

L’estudi va proposar vuit solucions més per fer pedalable la ciutat de Girona, seguint les principals peticions dels usuaris de la bicicleta en el procés participatiu. Per això, dels cinc quilòmetres nous que es proposen en l’estudi, destaca un carril segregat per a bicis que es faria al carrer Santa Eugènia, des de Francesc Mestre Civil fins a la Gran Via, amb la qual cosa s’eliminaria un carril de circulació, ja que s’ha comprovat que molt sovint un dels carrils es fa servir com a doble fila. També es trauria un carril de circulació en un tram de Jaume I i es proposa fer-ho a la rambla Xavier Cugat. Una altra proposta és la connexió del carrer del Carme amb el centre de la ciutat amb diverses fórmules. Es preveuen carrils a l’avinguda Pericot, al carrer Oviedo, el Pont Major fins a Pedret i al carrer Migdia. Algunes de les propostes tècniques no van convèncer els assistents que demanaven garantir la seguretat dels ciclistes abans que res, sobretot amb carrils segregats.