Manifest que es va llegir publicament a l’acte contra la Violència Vial en record de L’Iris el passat 27 de gener de 2024

Benvinguts i benvingudes.

Avui no hauríem de ser aquí. Avui hauríem de pedalar lliurement i amb seguretat per la ciutat i per totes les nostres comarques. Avui no hauríem de ser aquí si hi hagués hagut una conducció respectuosa amb la senyalització, amb les normatives i amb les obligacions que tenim els ciutadans per conduir vehicles de motor amb les autoritzacions legals. Amb tot això en regla, no seríem aquí.

Però som aquí per recordar la nostra Iris; per fer un clam perquè la justícia no permeti que les accions fetes com la que avui recordem quedin en la impunitat. Som aquí perquè no volem posar mai més a la ciutat cap bicicleta blanca com la que acabem d’instal·lar. Perquè els carrers amb velocitat 30 siguin respectats; perquè no hi hagi la VIOLÈNCIA VIAL que patim cada dia quan pedalem o caminem. Som la baula més feble, i qualsevol descuit o imprudència ens pot afectar greument. Però, a més, hi ha conductors que fan un constant ASSETJAMENT A CICLISTES a cop de clàxon, de llums o d’insults perquè ens apartem i deixem de fer-los nosa, de «fer nosa» al pas dels cotxes; per ignorància o arrogància aquests no toleren la bicicleta ni la consideren un vehicle de ple dret als carrers de la ciutat. El nostre dret i la nostra seguretat per circular pel centre del carril no són respectats. És per això que, també, necessitem un PROTOCOL CONTRA L’ASSETJAMENT A CICLISTES.

Som aquí perquè volem una CIUTAT PACIFICADA, en la que el desplaçament segur dels vianants i els ciclistes marqui la prioritat de les polítiques de mobilitat a la ciutat. Per aconseguir una ciutat que sigui més tranquil·la i amable per als ciutadans CAL QUE AVANCEM CAP A UN CANVI DE MODEL. Sempre rebutgem les conductes incíviques i la circulació temerària de bicicletes per zones de vianants, i per això reclamem seguretat a la calçada i una infraestructura digna, que asseguri que patinets i bicicletes no hagin de circular per la vorera. Volem carrers segurs per pedalar i caminar, i per això APOSTEM PER LA PACIFICACIÓ DEL TRÀNSIT.

Som aquí també per exigir una modificació del Codi Penal que porti a la presó de manera immediata els conductors que matin una persona amb flagrant incompliment de la normativa, tant la de velocitat com la de documentació; i als que condueixin drogats o bé superant els límits d’alcoholèmia permesos. No volem que els que matin tinguin impunitat i se’n puguin anar de vacances mentre vetllem els nostres morts.

Som aquí en suport a la família i als amics de l’Iris, per cantar junts i per deixar una bicicleta blanca en el lloc on la van atropellar. Per tal que la nostra veu s’escolti de manera permanent.

Gràcies pel vostre suport

PROU MORTS CICLISTES!

He llegit el manifest i m’hi adhereixo

    Si, vull rebre les notificacions de Mou-te en bici