Banyoles. Porqueres.

El Punt Avui –  PORQUERES / BANYOLES – RAMON ESTÉBAN

Aquesta setmana començaran les obres de remodelació de la carretera de circumval·lació, que permetrà completar el vial de bicicletes i vianants a l’entorn del llac

Tècnics de Copcisa, l’empresa adjudicatària de les obres, examinaven ahir sobre el terreny els 2,2 km de la GIV-5248 –la carretera que rodeja l’Estany de Banyoles per la banda de ponent– que aquesta setmana es començarà a reformar per adequar-la al seu ús com a via lenta –els vehicles de motor no podran superar els 30 km/hora– i d’esbarjo, pensant en ciclistes i vianants. Quan d’aquí a tres mesos i mig s’hagin acabat els treballs, es podrà completar la volta al llac en un vial per passar-hi a peu o per un carril bici, cosa que avui es pot fer tan sols en alguns trams. Tot i que un extrem de la carretera arriba al camp de futbol nou de Banyoles, les obres afectaran sobretot el tram comprès entre l’església de Santa Maria de Porqueres i Lió. Aquesta setmana es pintarà la senyalització d’obres i els desviaments a la calçada. La setmana entrant ja hi treballaran les màquines. Mentre durin les obres, el pas de cotxes estarà restringit, mentre que els vianants i ciclistes hauran d’agafar el camí que connecta Santa Maria i can Morgat. Entre l’església i Lió, la intervenció consistirà a reduir la calçada de sis a cinc metres. Paral·lelament s’habilitarà un vial de 2,5 metres d’amplada pels vianants i ciclistes. Entre l’església de Santa Maria i el camp de futbol nou de Banyoles, els treballs es limitaran a reasfaltar la calçada actual. El projecte tindrà un cost de 686.000 euros, que paga la Diputació, propietària de la carretera. Un cop estigui enllestida la transformació, la titularitat de la GIV-5248 es traspassarà als ajuntaments dels municipis per on passa, Porqueres i Banyoles.

Doble sentit

Tot i que inicialment s’havia valorat l’eliminació d’un dels dos sentits actuals de circulació, o fins i tot la restricció total del trànsit rodat en aquesta zona, finalment es mantindran els dos sentits, han explicat des de l’Ajuntament de Porqueres. Tot i això –hi han afegit–, l’espai per a vehicles serà d’ús per als veïns de la zona i es recomanarà als turistes l’ús d’altres itineraris o el pas a peu. De la seva banda, l’alcalde de Banyoles (o vicepresident de la Diputació), Miquel Noguer, va mostrar ahir la seva satisfacció per l’inici de les obres, atès que feia molt de temps que es reclamaven. Com que la GIV-4248 passa per espais protegits, el Consorci de l’Estany farà un seguiment de les obres.

LES XIFRES

686.000 euros és el pressupost de l’obra, que va a càrrec de la Diputació i l’executa l’empresa Copcisa.
3-4 mesos és el temps previst de durada dels treballs. Mentrestant, hi haurà restriccions i desviaments del trànsit.
2,2 quilòmetres amida el tram de la GIV-5248 que es modificarà, entre el camp de futbol nou de Banyoles i Lió.