El Punt Avui – GIRONA – JORDI FERRER

“El carrer Ciutadans és un pàrquing de transportistes a les 8 o 9 del matí”

“Es dissenya la mobilitat pensant en el negoci de constructores, fabricants de cotxes i concessionàries d’autopistes”

La plataforma Mou-te en Bici de Girona demana restriccions al trànsit al centre de la ciutat per als transportistes que hi circulen cada dia per feina. Miquel Llop és el president de Mou-te en Bici, que té 330 associats.

Què demana Mou-te en Bici en el pla de mobilitat urbana en què treballa l’Ajuntament?
Estem en una fase inicial, i es va començar a parlar de la reelaboració del pla de mobilitat urbana (PMU). Volem que s’aconsegueixi pacificar la ciutat. El problema és que tenim una herència de pàrquings de cotxes molt cèntrics, que són una llosa per a la mobilitat sostenible. Això garanteix que durant 50 anys més tindrem cotxes al centre.
Tenen la concessió, no?
Sí, sí. Però la major part de les ciutats de la mida de Girona que tenen un nucli històric limiten l’entrada al centre només als residents i, durant un breu període de temps al matí, als transportistes. […] Per dir-ho d’una manera, sense agredir el cotxe no pots tenir mobilitat sostenible, perquè hi ha molta gent que s’estima més anar en cotxe a tot arreu. Tenen la seva llibertat, és cert, però des del moment que fan ús de l’espai públic, i s’han de destinar diners públics a preparar infraestructures per a aquests cotxes i s’està contaminant l’aire que també és públic, aquesta llibertat ha de quedar una mica restringida. I això ho han de liderar les administracions. En el cas dels transportistes, hi ha moltes ciutats que munten el consorci del transport, que són agrupacions d’empreses que es reparteixen els viatges al centre. Estic segur que cada botigueta del centre de Girona rep cada dia tres furgonetes grosses, de tres empreses diferents, i les tres furgonetes amb una caixeta de sabates.
Es podria ordenar, doncs?
Si passes a les 7 del matí pel carrer Ciutadans, o a les 8 o a les 9, allò és un pàrquing de transportistes. No es tracta de treure el negoci a ningú sinó racionalitzar el trànsit. Si han d’arribar tres paquets en una botiga o tres viatges de tres empreses diferents… això no té sentit.
Però això voldria dir mobilitzar molta gent diferent?
És que el mercat s’autoregula. Es canten les excel·lències de la lliure competència, però després no s’apliquen. Si dius que els que entrin com a membres del consorci poden entrar fins a les onze del matí i que, a més, els vehicles que no contaminin, fins a les dotze… Vosaltres mateixos. Jo no obligo a res, però com a administració tinc el dret d’afavorir allò que beneficia els meus ciutadans. Us mantinc l’horari que ja teniu, però l’amplio per a aquells que facin les coses ben fetes.
Girona tracta bé els ciclistes?
A nosaltres i a tots els ciclistes ens indigna que sempre que es dedica diner públic a la bicicleta, es faci la pregunta: “Això quant val?” o “Quin dèficit té?” Mai ningú s’ha preguntat quant valen altres infraestructures que valen milions d’euros, però tothom entén que s’ha de fer. És com si hagués baixat Déu i digués: “S’ha de fer.” En aquest país, es dissenya la gestió de l’energia en les elèctriques i les petrolieres; l’educació, pensant en l’adoctrinament del jovent; la sanitat, pensant en el benefici de les mútues; i la mobilitat, pensant en el negoci de les constructores, els fabricants de cotxes i les concessionària d’autopistes.
MIQUEL LLOP  PRESIDENT DE LA PLATAFORMA MOU-TE EN BICI DE GIRONA