Girona Imatges de l'Hotel Inform, a la Copa de Girona, on l'Ajuntament vol ubicar una Oficina de gestió o foment del sector econòmic de la bicicleta.

Girona Imatges de l’Hotel Inform, a la Copa de Girona, on l’Ajuntament vol ubicar una Oficina de gestió o foment del sector econòmic de la bicicleta.

El Punt Avui – LURDES ARTIGAS – GIRONA

El ple ratifica la recerca de fons europeus per a un pla a quatre anys que té com a accions principals la reforma de l’hotel Inform de la Copa i un pla pilot per millorar la seguretat dels ciclistes a les rotondes

L’Ajuntament de Girona vol convertir la ciutat en “la capital del ciclisme en tots els sentits, no només ludicoturístics i esportius, sinó també econòmics”, va explicar ahir l’alcaldessa, Marta Madrenas, en la presentació a la premsa del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) per al desenvolupament del sector econòmic de la biblioteca a Girona i el seu entorn territorial. El projecte, la presentació del qual per aconseguir fons europeus es va ratificar ahir en ple, té un pressupost estimat d’1.932.017,69 euros (el 50% dels quals anirien a càrrec de la UE) i un termini d’execució de quatre anys (del 2017 al 2020) per dur a terme diverses accions, entre les quals destaca la reforma de l’hotel Inform de la Copa, un espai fins ara poc utilitzat, per situar-hi l’oficina de gestió i foment del sector econòmic de la bicicleta, i també la realització d’un pla pilot d’innovació i millora de la seguretat ciclista a les rotondes, que es faria a la plaça de Salt (la rotonda del Wala) i les conclusions del qual podrien estendre’s a la resta de la ciutat.

La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, va destacar que l’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses gironines vinculades al sector de la bicicleta, que és “un sector en plena expansió i que té un gran potencial”. El projecte vol vincular totes les empreses, posar-les en contacte, ajudar-les a internacionalitzar-se, a captar noves inversions i a fomentar la mobilitat sostenible a través d’una xarxa de carrils bici desenvolupada amb tecnologies innovadores. Madrenas va remarcar els múltiples beneficis del projecte: en medi ambient, mobilitat i seguretat i promoció econòmica.

Difícil aprovació

L’alcaldessa va destacar la participació de més de trenta activitats en l’elaboració del projecte i la feina feta els últims dos mesos per poder-lo presentar a la convocatòria europea. Va admetre, però, “la dificultat” de presentar un segon projecte a la convocatòria, a la qual ja van anunciar la presentació d’un PECT de 4,43 milions per al sector de la cultura. “És difícil que en un sol territori es donin dos projectes tan importants”, va reconèixer, però va remarcar que en qualsevol cas el projecte serveix per “marcar les línies més importants” que s’acabaran fent “passi el que passi, però potser adaptant-ne el ritme en funció de les ajudes”.

La decisió sobre quins projectes europeus s’accepten i quins no no se
sabrà fins al proper mes
de març.

Opinió dels grups

El ple d’ahir al vespre va ratificar la presentació d’aquest PECT amb els vots a favor de tots els grups, excepte la CUP, que es va abstenir perquè no li agradava que s’hagués presentat abans a la premsa, i el veuen com “un projecte pensat per a la part econòmica i no per als usuaris del dia a dia”. Tant ells com el PP i ERC-MES van aprofitar per demanar carrils bici més segurs
arran de les queixes que
hi ha sobre el nou sota el viaducte.

LA XIFRA

1,9 milions d’euros és el pressupost del projecte, la meitat dels quals els aportaria la Unió Europea.

LA FRASE

Volem convertir Girona en la capital del ciclisme en tots els sentits: ludicoturístic, esportiu i econòmic
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

LA DATA

03.2017 És el mes en què se sabrà si el projecte rep fons europeus. Si ho fes s’executaria durant quatre anys (2017-2020).