Girona i passatge Fa

El Punt Avui – JORDI GRAU

XAVIER COROMINAS  SECRETARI TÈCNIC DE LA XARXA DE CIUTATS PER LA BICICLETA

Xavier Corominas, polític de llarga trajectòria, està ara, als 62 anys, jubilat i com a col·laborador voluntari dedica el seu temps a la seva gran passió, que també va ser la feina dels darrers anys: la bicicleta. És secretari tècnic de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, i com a tal organitza la

I Universitat Popular de la Bicicleta, del 25 al 28 de juliol, a Montcada i Reixac, amb voluntat que tingui continuïtat.

Què és la Universitat Popular de la Bicicleta?
És una universitat perquè tenim un rector, en Xavier Casamitjana, catedràtic de física de la matèria condensada de la UdG. I el que pretén és fer arribar amb rigor acadèmic els avenços de la bicicleta, els coneixements més actuals pel que fa a oci, mobilitat i negoci a persones de perfils diversos: estudiants, professors, empresaris i nous emprenedors. En aquests moments no hi ha un ensenyament reglat. Als enginyers de camins quan acaben la carrera no els han parlat de la bicicleta. Tot està pensat per als vehicles motoritzats, i hi ha moltes coses a dir d’un vehicle, la bicicleta, que utilitzen cada dia mig milió de catalans, per esport, lleure, oci o transport.
I què pretenen?
Donar visibilitat a la bicicleta i potenciar la seva capacitat per fer coses a la ciutat; de fet, canviar la ciutat. La bicicleta no és el problema sinó que forma part de la solució. El ciclista és un vianant eficient: en el mateix temps gasta menys energia i fa un trajecte més llarg.
D’on sorgeix la idea?
Dels nostres col·legues francesos, el Club des Villes et Territoires Cyclables. Ens va agradar la idea, i amb la complicitat de l’Ajuntament de Montcada i Reixac l’hem posat en marxa. En tres dies intentarem explicar què passa en el món de la bicicleta. Tractarem temes tan nous com ara gastronomia i bicicleta, amb una conferència de Miquel Berga mentre degustem cuina del Vallès. L’estudiarem des del punt de vista de màquina, i en tindrem d’exposades d’elèctriques, de trekking, BTT, plegables, fixie, de carretera, handbike, tàndem… Es pot trobar informació a www.ciudadesporlabicicleta.org/unibici
Per què cal potenciar la bicicleta?
La definiré amb les quatre E: és econòmica, ecològica, educativa i eficient. No coneix la crisi.
M’ho expliqui.
A Montcada tractarem temes de mobilitat però també les perspectives laborals, empreses que han crescut, perquè la bicicleta no està en crisi. Hi ha més usuaris, més botigues i es fan més vendes.
Que s’aprendrà a la universitat?
Trucs i consells sobre seguretat i legalitat. Explicarem com s’ha d’anar en bicicleta. Una cosa és anar-hi en una via verda i l’altra és circular a la ciutat. Farem una gimcana i classes pràctiques de conducció.
La bicicleta té poder?
Té bona comunicació i les xarxes socials li han donat un cop de mà. Un sol blog va recollir 11.000 signatures contra l’ús obligatori del casc a Madrid.
Anar en bici és alguna cosa més que pedalar?
És creativitat i energies positives. Hi haurà gent que explicarà les seves experiències: rutes fotogràfiques en bicicleta; cicloturisme eròtic i sensual, i la relació de l’art i la cultura amb la bici.
Tindrà continuïtat, la universitat?
La idea és que sí. La volem cada any i que sigui accessible per a tothom. La inscripció és de 10 euros i es poden quedar a dormir de franc a La Salle. L’exèrcit ens deixa les lliteres. I el dinar i el sopar són a preus populars.
Quanta gent reuniran?
No podem ser gaire més de 200 i ja hi ha 150 persones inscrites, curiosament moltes de fora de Catalunya.
A vostè l’enamora la bicicleta?
És que és un producte de bellesa. Els que hi van són més guapos i guapes, tenen millor cutis, els funciona millor el cos i es troben millor. Però fonamentalment és un vehicle. Venim d’una societat en què el cotxe privat ha estat el rei i s’ha legislat sempre a favor seu. Ara es treballa per modificar el reglament general de circulació, en el qual per primera vegada hi haurà un apartat dedicat a la bicicleta.
Que reclamen?
Poder anar en bicicleta amb seguretat. Bàsicament per això treballem des de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta.