Bescanó. Montfullà.

El Punt Avui – BESCANÓ – JORDI NADAL

Es farà un desviament provisional al tram de Montfullà de la “carretera de la vergonya”, per no haver de tallar-la

La construcció d’un pas inferior per als usuaris de la via verda a Montfullà (Bescanó) obligarà a desviar durant quatre mesos la “carretera de la vergonya” en el tram de la Pilastra, a tocar de Salt. Aquest és el temps que es preveu que durin els treballs de construcció del túnel, que començaran tan bon punt s’hagi resolt el pas d’una canonada de l’aigua precisament pel punt on es vol fer l’obra. Carreteres va posar com a condició per permetre la construcció del pas inferior que no comportés el tall de l’N-141e, vial amb molta densitat de trànsit. Per evitar-ho, es farà un desviament de la carretera a fi que els operaris puguin foradar el ferm en el traçat actual i instal·lar-hi el marc prefabricat de formigó que farà de túnel. Acabats els treballs, es restaurarà la recta que actualment hi ha. Caldrà, també, modificar l’actual camí de la via verda. El canvi no serà en el traçat, que continuarà passant per allà mateix, sinó en l’adequació del terreny per fer les rampes d’accés al túnel. El desviament de la carretera obligarà a enderrocar un edifici abandonat d’una antiga rajoleria que hi ha al sector. Uns rètols a la via verda a la Pilastra per als usuaris que van de Bescanó a Salt, i un altre al pont de l’AP-7 per als que van en direcció contrària, informaran del tall i recomanaran el pas per les deveses.

Llarga reivindicació

El projecte té un pressupost de 333.000 euros. La construcció d’aquest pas inferior és una reivindicació que els usuaris han fet durant anys, a causa del perill que suposa que ciclistes i vianants hagin de creuar l’N-141e. El pas actual és considerat pel consorci de les vies verdes un punt negre a la seva xarxa. Un ciclista va perdre-hi la vida el 2007. L’obra s’havia d’iniciar l’estiu passat, però el fet d’haver de desviar la carretera va obligar a adquirir una finca. El Consorci de les Vies Verdes no podia fer-ho directament, i se n’ha encarregat la Diputació.

Millores a la carretera

El projecte de construcció d’un túnel per a la via verda al sector de Montfullà és independent de les obres “de millora de la seguretat viària” que s’estan fent a l’N-141e entre Bescanó i Anglès. A finals de gener es van començar a senyalitzar les obres i des de fa uns dies s’hi ha començat a treballar. Les obres, que duraran vuit mesos, se centren bàsicament a suavitzar revolts i ampliar vorals, a més de millorar diversos encreuaments amb la via verda, un d’aquests a la C-63 a les Planes.