Palafrugell. Rusalen

El Put Avui – PALAFRUGELL – ÒSCAR PINILLA

Un acord precipitat de la seva antiga advocada i el fiscal el condemna erròniament
La sentència és ferma, però farà una petició perquè l’indultin

Un veí de Palafrugell ha estat condemnat a la retirada del carnet de conduir perquè es va negar a fer la prova d’alcoholèmia mentre circulava amb bicicleta pel poble. Una sentència inèdita després que la fiscalia i la seva advocada arribessin a un acord per condemnar-lo erròniament.

Els fets van tenir lloc fa gairebé un any, el 21 de març del 2013, quan Ruslan Kopchuk va sortir de casa per anar a fer un volt de nit amb bicicleta per la zona del far de Sant Sebastià, a Calella de Palafrugell. A la motxilla es va endur un entrepà i una ampolla de vi. De tornada no va anar directament cap a casa seva, sinó que va passar pel centre de Palafrugell. Per la zona de la plaça Nova, l’home es va dedicar a evitar, fent ziga-zaga, les cadires i taules de les terrasses d’alguns bars que ja havien tancat i no hi havia ningú pel carrer. Segons la seva versió dels fets, va ser llavors quan un home, que no es va identificar i vestit de carrer, va cridar: “Alto!” El ciclista va desconfiar i no es va aturar, i va seguir el seu camí. Però de sobte va sentir que un cotxe particular es dirigia cap a ell a tota velocitat. L’home va desconfiar encara més i va fugir a més velocitat.

“Salvat” per la policia

Uns metres més enllà, l’home es va trobar un cotxe patrulla de la policia local i va ser quan, alleugerit perquè ja se sentia “protegit i salvat”, va baixar de la bicicleta. Quan es va apropar per explicar-los a la policia que un home amb un cotxe l’estava perseguint, van sortir del cotxe patrulla i del cotxe particular diversos policies que el van tirar a terra. “Van començar a sortir quatre o sis policies, i un d’ells em va donar un calbot i em va dir: «Et pensaves que t’escaparies?»” “Un cop em van haver emmanillat i immobilitzat, em van exigir que fes la prova d’alcoholèmia”, assegura. Però el ciclista, després d’haver patit un tracte vexatori per part dels policies, com a acte de protesta s’hi va negar. A més, afirma que tan sols va beure dos gots de vi aquella nit i que, per tant, no anava borratxo. Però estava tan enfadat amb la poca professionalitat dels policies i espantat de la persecució que no va voler fer el test. Després els agents el van conduir amb cotxe patrulla a la comissaria de la policia local, on va quedar detingut als calabossos.

Ruslan Kopchuk, d’origen ucraïnès però que fa molts anys que viu a Palafrugell i entén i parla perfectament el català, lamenta que la sentència és totalment injusta i desproporcionada. No s’explica com li poden retirar el carnet de cotxe si circulava amb bicicleta. Ara tem que sense la llicència perdi la feina. “Tinc una filla, i si em quedo sense la feina, estaré perdut”, lamenta.

Sentència ferma

El 17 de març d’enguany, un any després dels fets, es va fer el judici, i Ruslan Kopchuk va ser condemnat després que la seva advocada forcés precipitadament i erròniament un acord amb el fiscal. Segons la llei, el fet que un ciclista es negui a fer la prova d’alcoholèmia es castiga amb una falta administrativa, i no es pot aplicar l’article 383 del Codi Penal perquè els delictes es refereixen només a vehicles de motor. En aquest cas, a causa de l’acord de l’acusació i la defensa, la jutgessa l’ha condemnat, basant-se en aquest article, a la pena de privació del dret de conduir vehicles de motor i ciclomotors durant vuit mesos i a pagar una multa de 960 euros. Malgrat que la sentència és ferma, el seu nou advocat, Francesc Xavier López Vegas, té previst demanar l’indult al Consell de Ministres al·legant la indefensió i el greuge que ha patit Ruslan Kopchuk.