pasera

DDG – BESCANÓ – R. VAN EECKHOUT

La passera es va construir per habilitar tan sols l’activitat d’una empresa d’àrids, però havia esdevingut un connector amb Sant Gregori

 

El temporal de fa ja gairebé dues setmanes va deixar, a més de litres d’aigua als pantans, destrosses a diferents zones de les comarques gironines. Entre Bescanó i Sant Gregori, la força del riu es va endur part del passallís que unia els dos municipis directament. Aquesta és una obra que inicialment només havia de ser utilitzada per l’empresa que havia demanat permís per a la seva construcció a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però finalment la passera d’en Batllori va esdevenir un nexe entre els dos pobles per als vianants, ciclistes i motociclistes. Ara, els veïns demanen als ajuntaments que es restauri el pas, una obra que des dels consistoris consideren que s’haurà d’estudiar.

A través de la plataforma change.org, els veïns han adreçat una carta als alcaldes de Bescanó i Sant Gregori, Xavier Soy i Jordi Noguer; i també al president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i al responsable de la Demarcació Territorial de Girona de l’ACA, Alexandre Rocas. En aquesta carta, a més de constatar el dany que s’ha produït, reflecteixen que “ha funcionat des del seu inici com un molt bon connector entre el municipis citats, especialment per a vianants i ciclistes que no només la utilitzen per a l’oci, ans també per a la seva mobilitat personal i laboral, estalviant-se temps i reduint el trànsit de vehicles”. A més, tal com recorden en l’escrit, aquesta passera permet la connexió de la Via Verda de St. Feliu de Guíxols a Olot amb les rutes BTT i excursionistes de la Vall del Llémena; i ha esdevingut un punt clau per aquest tipus d’oci i turisme a la zona.
A través de la Plataforma de la Carretera de la Vergonya també s’ha denunciat la destrossa que ha patit la passera d’en Batllori, tot i que recorden que la solució definitiva per connectar Bescanó amb Sant Gregori és fer “un pont amb cares i ulls” per resoldre els problemes de la Carretera de la Vergonya. A més, des de la plataforma consideren dubtós que es torni a fer l’obra, ja que l’empresa no n’està fent ús, i és aquesta qui ha de voler impulsar l’obra.

Reconstruir la passera
La carta dels veïns demana als ajuntaments que intervinguin tot i que inicialment la decisió de fer o no l’obra recau primer en l’empresa d’extracció d’àrids de Sant Gregori, i en segon lloc sobre l’ACA, que és qui ha d’autoritzar els treballs. Tot i això, l’alcalde de Bescanó, Xavier Soy, va explicar ahir que ja s’ha posat en contacte amb l’alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer, per veure quina solució es pot donar al problema, i que en els propers dies té prevista una trobada amb l’empresari de la companyia d’extracció d’àrids. Aquesta, precisament, ha deixat de treballar en la zona durant els darrers mesos a causa de la situació econòmica, si bé el batlle de Bescanó va recordar que encara té permís per extreure més terres, i que la seva tasca no ha acabat.
Pel que fa a les obres de la passera d’en Batllori, Soy va afirmar que “s’ha demostrat que és necessària i que cal trobar de solució per connectar, tant per les vies verdes com per tothom”. “Compartim el desig dels veïns”, va constatar l’alcalde de Bescanó. Tot i això, va explicar que els ajuntaments no es poden “llançar” a fer una nova obra ja que, primer de tot, necessita el vistiplau de l’ACA. Precisament, va ser l’Agència qui en el moment d’autoritzar la primera construcció del passallís va posar com a condició que no creés presa en moments en els que augmentés el cabal del riu, i que per això la construcció de la passera sempre lluitarà d’alguna manera contra la natura. D’altra banda, Soy va recordar que “és una llàstima la situació econòmica”, ja que si es pugués fer la variant de Bescanó es resoldria el problema construint un pont. “Hi haurem de treballar”, va concloure.
Per la seva banda, l’alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer, va afirmar que “no és un assumpte del municipi”, ja que l’autorització era pel pas dels camions de l’empresa d’extracció d’àrids, i que no era una obra pública.